Hoppa till sidans innehåll

Vad är discgolf?


Vad är discgolf? (källa: svenskdiscgolf.se → discgolf)

Discgolf är en idrott och rekreationssport som har mycket att erbjuda och lockar allt fler utövare. Den tilltalande sysselsättningen att kasta en disc, kombinerat med tävlingsmomentet, samtidigt som man kommer ut i naturen är det som lockar spelarna. 

Discgolf är en snabbt växande sport i världen och det är inte utan anledning. Den är lätt att börja med, men samtidigt mycket svårt att behärska. Det är lättillgängligt (om en bana finns i närheten), det är billigt (utrustningen är billig och de flesta banor är gratis med ett fåtal som tar en rimlig avgift). Det går också ganska fort och även på tävling med fyra spelare per grupp tar det inte mer 2 timmar att spela 18 hål. Man kan spela tillsammans med andra eller mot sig själv. Framförallt är det en utmanande och rolig (och ibland frustrerande) sport!

Spelets grunder
Discgolfens princip är enkel; att spela en discgolf-bana med så få kast som möjligt. Det handlar om att kontrollera en discs flykt mot banans hinder och svårigheter.

En bana består av 9 eller 18 hål. Ett hål är avslutat då discen har hamnat i korgen på ett sk kedjehål. Detta är en metallställning bestående av en rund korg och kedjor som hänger ovanför korgen. Kedjorna bromsar upp discen och låter discen sedan falla ner i korgen.

Banans svårigheter består av dels hålens längd, hinder i form av träd och buskar och höjdskillnader. Vid blåst fungerar även vinden som en svårighet att bemästra. I discgolf använder man sig av relativt tunga discar på ca 160-180 gram med stabil flykt. En duktig discgolfare kastar drygt 100 meter utan problem. De allra bästa i världen kastar omkring mer än 150 meter även i vindstilla förhållanden.

Det finns cirka 190 discgolfbanor i Sverige lokaliserade i park-, ängs- eller skogsmark. Några av banorna är betalbanor, av dessa är Järva Discgolf Park i Stockholm och Discgolf Terminalen i Skellefteå de mest professionellt anlagda och skötta banorna med internationellt anseende. Här hittar du svenska dicgolfbanor - https://discgolfbanor.se

Tävlingsspelaren och regelbundet spelande motionärer använder flera olika discar med varierande flygegenskaper.

Spelets principer i korthet

 • Kastordningen på första hålet lottas.
 • Första kastet (utkastet) på varje hål kastas från utkastplatsen (det är tillåtet att stiga över utkastmarkeringen efter det att discen har släppts).
 • Vid ytterligare kast placeras främre foten där discen stannade.
 • Den spelare vars disc ligger längst ifrån korgen kastar alltid först.
 • Vid kast närmare korgen än 10 meter är det inte tillåtet att stiga över efter det att discen har släppts.
 • Den spelare som hade lägst antal kast på föregående hål inleder på nästa hål.
 • Hur många discar som helst får användas under en runda.

Kastordning

 • På första tee (utkastplats) lottas startordningen.
 • På efterföljande kast spelar den som ligger längst ifrån korgen först, övriga spelare väntar bakom tills denna spelare kastat för att inte riskera att bli träffad.
 • På resterande tees kastar den med lägst antal kast på föregående hål först.
 • Släpp gärna förbi snabbare grupper som kommer ikapp er under rundan
 • En rekommendation är att grupperna inte utgörs av fler än 5 spelare då rundan annars tar mycket längre tid.

Lägen

 • Läget där discen landat är där du ska kasta nästa kast ifrån. Läget markeras med en markeringsdisc eller discen som redan ligger. Foten ska vara inom 30 cm rakt bakom markeringen då discen släpps.
 • Om discen ligger OB (utanför banan, out of bounds) spelas den upp till 1 m vinkelrätt från där discen korsade OB-linjen, spelaren får då dessutom ett pliktkast.

För mer utförliga regler besök PDGA - Official Rules and Regulations of Disc Golf

 

Uppdaterad: 06 APR 2019 16:31

Postadress:
Visättra DGC - Frisbee
Alvägen 18
14145 Huddinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info